Begrijpend lezen is moeilijk. Tenminste, dat vinden veel kinderen. Wij begrijpen dat ook wel: op veel basisscholen krijgen de kinderen een tekst met vragen en als ze deze hebben gemaakt krijgen ze te horen dat er 4 of 5 van de 10 vragen niet goed waren. “Kijk er nog maar even goed naar” is dan een veelgehoorde opmerking van de docent.

Begrijpend lezen wordt op de meeste scholen nog steeds te weinig gezien als een vak. Begrijpend lezen moet je onderwijzen, want alleen dan begrijp je hoe een tekst moet worden aangepakt. Als je kind weet hoe een kernzin uit een alinea moet worden gehaald, hoe een alinea moet worden samengevat, hoe signaalwoorden werken, hoe je de vragen bij een tekst moet aanpakken of welk soort vragen standaard op Cito-toetsen begrijpend lezen worden gesteld dan is begrijpend lezen helemaal niet moeilijk en kan het zelfs leuk worden.

Een goede uitleg hoe een tekst moet worden aangepakt is dus allereerst een vereiste: snappen wat je aan het doen bent en leren te begrijpen wat je leest en hoe je moet lezen. Welke tekstsoort ben je aan het lezen, wat wil de schrijver jou vertellen, hoe pakt de schrijver het aan en waar moet je kind als lezer specifiek op letten om alle vragen goed te kunnen beantwoorden? Na zo’n uitleg zal je kind precies begrijpen hoe doelgericht lezen werkt en zal dus de bij de tekst behorende vragen veel beter maken.

Ook jouw kind zal dan beter worden in begrijpend lezen. Moeilijk is het allemaal niet, het vereist gewoon een goede uitleg. Alléén oefenen zoals op school werkt niet.

Wij helpen jouw kind om goed te worden in begrijpend lezen en optimaal te scoren op de Cito-toetsen. Dit doen we door in onze Leer- en Oefenboeken een uitgebreide uitleg met de benodigde stappenplannen te geven, en voldoende teksten met vragen aan te bieden op Cito-niveau. Dus: begrijpend lezen is niet moeilijk, zeker niet als duidelijk wordt uitgelegd hoe je van A naar B moet komen.

Een Leer- en Oefenboek van Beter Bijles is overigens meer dan compleet: bij alle andere Cito-onderdelen in het boek (taal, spelling en rekenen) vind je ook een uitgebreide uitleg en oefeningen op Cito-niveau. Al onze boeken zij uiteraard geheel afgestemd op het niveau van de Cito (LVS)-toetsen van nu.

Geïnteresseerd en wil je je kind echt verder helpen? Bestel dan hier je boek.