Bij Cito begrijpend lezen worden er regelmatig vragen gesteld over de mening van de auteur; hoe vind je de zin waar een mening in staat en waar moet je op letten? De mening van de schrijver is wat hij zelf ergens van vindt; het is dus geen feit, maar het is ook niet de mening van een van de personen die in de tekst voorkomen.

Vanaf 7 januari organiseert Beter Bijles weer Winter School, een driedaagse cursus ter voorbereiding op alle onderdelen van de Cito-toetsen van januari. Begrijpend lezen is natuurlijk een belangrijk onderdeel van deze cursus. Om beter te worden in begrijpend lezen is het belangrijk dat je alles weet over tekstsoorten, over signaalwoorden, over het samenvatten van een alinea, over vergelijkingen en tegenstellingen en ga zo maar door. Hierover worden veel vragen gesteld. Een andere vraag die bij veel teksten wordt gesteld is, zoals hierboven al is genoemd, ‘In welke zin staat de mening van de schrijver?’

Een voorbeeld: Morgen gaat het helaas regenen. Het woordje ‘helaas’ geeft aan dat het hier om een mening gaat.

Probeer nu zelf bij de volgende zinnen te bepalen of het om de mening van de schrijver gaat of om een feit:

  1. Morgen schijnt in heel Nederland de zon.
  2. Een bouwvakker doet vaak zwaar werk.
  3. Het liefst doe ik leuk werk.
  4. Mijn moeder vindt spruitjes jammer genoeg niet lekker.
  5. Bloemkool en asperges zijn lekkere groenten.
  6. Ik help dieren die in nood zijn.
  7. Morgen komt er een vriendinnetje met wie ik graag speel.
  8. Hij is lid van de grootste voetbalclub van Nederland.
  9. Mevrouw Binnendijk vindt het maar onzin dat het feest morgen niet doorgaat.
  10. Het strand aan de Noordzeekust wordt helaas steeds smaller.
  11. Vanwege de kerst was de winkel mooi versierd.
  12. Mijn oma kan morgen niet langskomen, maar gelukkig komt mijn opa wel.

Een mening vind je in de volgende zinnen: zin 3 (het liefst), zin 4 (jammer genoeg), zin 5 (lekkere groenten: de schrijver vindt ze lekker), zin 10 (helaas), zin 11 (mooi versierd: misschien vind jij het niet mooi) en zin 12 (gelukkig). In de overige zinnen staan feiten.

We weten zeker dat deze uitleg over de mening van de auteur je zal helpen bij het maken van de Cito  begrijpend lezen. Veel succes gewenst!

Als je alle ins en outs wilt weten van begrijpend lezen in groep 6, 7 of 8 bestel dan een van onze Cito Oefenboeken. In deze boeken vind je een complete uitleg van alle onderdelen van begrijpend lezen en veel teksten om mee te oefenen, en natuurlijk` uitleg en oefeningen bij alle andere Cito-onderdelen 😉